2021-11-09 10:21:30• hírek • Bede Emőke

Csalás gyanúja merült fel a szatmári börtön által szervezett versenyvizsga kapcsán

Tizenöt jelentkezőt vágtak el jogtalanul azon a szatmári börtön által szervezett versenyvizsgán, mely révén külsősök alkalmazása által szerették volna csökkenteni a krónikus létszámhiányt. Az Országos Börtönigazgatóság Szakszervezeti Szövetsége (FSANP) keddi közleményében belső forrásokra hivatkozva azt írja, hogy minden jelentkezőt, aki annak rendje és módja szerint felkészült, illetve mindvégig helyes válaszokat adott, megbuktattak. Az Országos Börtönigazgatóság vezetősége a megfogalmazott vádak kapcsán vizsgálatot indított.

A szakszervezeti szövetség szerint a versenyvizsga bizottsága olyan jelölteket vágott meg az pszichológiai-szakmai interjú során, akik mindvégig tökéletesen válaszoltak a feltett kérdésekre, másokat pedig azért utasítottak vissza, mivel fennállt az esélye annak, hogy a szabad poszt betöltése után szívesen csatlakoznának a szakszervezethez. A FSANP szerint többek között ilyen indoklások hangzottak el a bizottsági tagok között: „Túl felkészült, akár szakszervezetis is lehet belőle”, „Olyan jól válaszolt a kérdésekre, hogy biztosan valakitől előre megkapta, mit kell mondania, inkább elvágjuk”, „Egy volt káder fia, elvágjuk.” S mivel a kizáró jellegű interjú eredményeivel szemben nem lehet óvást benyújtani, ezért a bizottság jogi felelősségre vonás nélkül tanácsolhatja el a versenyvizsgára jelentkezőket.


32 vizsgázóból 15-öt elvágtak


Többek között a fentebb is említett okokra hivatkozva a 32 vizsgázó közül 15-öt már az első körben kizártak, így a 12, kifejezetten férfiak számára fenntartott helyre már csak összesen 17 jelentkező maradt. A szakszervezetek szövetsége szerint azonban az ezt követő írásbeli szakasz sem a korrektség jegyében zajlott. Mint írják, a kérdések minden szakmaiságot mellőztek, s a 45 kérdésből legalább 37-et bárki megválaszolhatott volna anélkül, hogy különösebb intellektuális erőfeszítést kellett volna tennie.


A feleletválasztós kérdéseknél ugyanis a bekarikázandó helyes válasz mellett olyan opciókat adtak még meg, melyről még egy témában kevésbé járatos is azonnal megmondja, hogy puszta blődség. Példának okáért: a fogvatartottnak a munkával kapcsolatos tevékenységek során végig bilincsben kell lenniük, a fogvatartottat a felesége kérésére helyezik szabadlábra, az éjszakai munka 12 és 18 óra között zajlik, a börtönőröknek kötelező jelleggel fel kell mutatniuk az edzőtermi bérletüket, a börtönőrök ajándékokat kaphatnak a fogvatartottaktól, az elítélt személyeknek jogában áll tudatmódosító szereket vásárolni.


A szakszervezetek szövetsége tehát azzal gyanúsítja a szatmári vizsgabizottságot, hogy a szóbelin kirostáltak minden felkészült jelentkezőt, majd az írásbelire olyan vicckategóriába menő feleletválasztós tesztet állítottak össze, mely biztosította, hogy minden, előre „jóváhagyott” jelentkezőnek sikerül megugrania az átmenőhöz szükséges lécet.


Az Országos Börtönigazgatóság vezetősége a megfogalmazott vádak kapcsán vizsgálatot indított.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: